De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben vrijdagavond een akkoord bereikt over veranderde voorwaarden van het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. 

EU-president en voorzitter van de top Donald Tusk meldde dit vrijdagavond na urenlang overleg. De Britse premier David Cameron liet weten dat hij het akkoord zaterdag met een positieve aanbeveling voorlegt aan het Britse kabinet.

Het akkoord betekent dat Cameron campagne gaat voeren vóór een lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie. De Britten gaan zich uitspreken over het EU-lidmaatschap in een referendum, dat mogelijk al in juni wordt gehouden.

De grote vraag zal nu zijn of de Britten zich kunnen vinden in de nieuwe afspraken en ook in meerderheid vóór EU-lidmaatschap gaan stemmen.

Vechtmodus

Cameron, die in vechtmodus naar Brussel kwam, wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast.

Volgens voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is de vrijdagavond gesloten deal "eerlijk voor Groot-Brittannië en eerlijk voor de andere 27 EU-landen".

Hart en ziel

Cameron beklemtoonde na het overleg zich hard te gaan maken voor een Brits lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het besluit of zijn land lid blijft, ligt nu in handen van de Britse bevolking. Cameron noemde de keuze waar de Britten voor staan eentje van "eens in een generatie".

"Ik houd niet van Brussel, ik houd van Groot-Brittannië", zei de premier. Maar hij denkt dat zijn land beter af en sterker is en meer kan betekenen binnen de Europese Unie. De Britse leider zei dat de gesloten deal een verbetering is en daarom adviseert hij de Britten te stemmen lid te blijven van de EU. "Ik zal met hart en ziel pleiten voor het lidmaatschap."

Rutte

"Ik denk dat we Cameron een deal hebben gegeven die hem kan helpen om campagne te voeren om in de EU te blijven", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Premier Mark Rutte noemde het akkoord "goed nieuws voor alle 28 lidstaten". "Dit maakt de Europese Unie sterker."

De Nederlandse rol bij de totstandkoming van dit akkoord was klein. Rutte roemde EU-president Donald Tusk voor zijn onderhandelingswerk.

Geen superstaat

Lid worden van een Europese superstaat zal zijn land echter nooit, benadrukte Cameron tijdens de persconferentie. De euro zal nooit de Britse munt worden en ook zal zijn land nooit deel uit gaan maken van het paspoortvrije Schengengebied.

Cameron onderstreepte in zijn persconferentie dat op alle punten die hij aankaartte is tegemoet gekomen. Het land hoeft niet verder politiek te integreren en er komt een uitzondering voor Groot-Brittannië in het Europees Verdrag.

Diplomaten

Diplomaten en juristen waren vrijdag de hele dag in de weer in om de details uit werken. Ondertussen hadden tal van leiders een- op eengesprekken om nader tot elkaar te komen en onenigheden uit de weg te ruimen. Dat duurde veel langer dan aangekondigd, maar in de loop van de dag sijpelden steeds meer optimistische signalen door uit de onderhandelingen.

De 28 regeringsleiders en staatshoofden gingen uiteindelijk pas om 21.40 uur aan tafel, terwijl er oorspronkelijk rond 11.00 uur een 'Engels ontbijt' gepland stond om de zaak te beklinken.

Kou uit de lucht

Aan de voorgesprekken, die bedoeld waren om pijnpunten weg te nemen, deden niet alle landen aan mee. Bovendien duurden ze langer dan gepland. Veel leiders verlieten dan ook het gebouw waarin werd onderhandeld. Zo ging de Duitse bondskanselier Angela Merkel een frietje eten op een nabijgelegen Brussels plein.

Een aantal landen waaronder Frankrijk, Polen, Tsjechië en België hadden bezwaren aangekaart die weggenomen moeten worden.