Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag ten westen van de Libische hoofdstad Tripoli aanvallen uitgevoerd op een kamp van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Meer dan veertig IS-rekruten zijn omgekomen. 

Volgens The New York Times werden de luchtaanvallen vrijdagochtend uitgevoerd.

De vliegtuigen bestookten onder anderen een Tunesiër, Noureddine Chouchane, die ervan wordt verdacht een belangrijke steunpilaar te zijn van de soennitische extremisten van IS in Libië. Hij zou betrokken zijn geweest bij twee bloedige aanslagen die vorig jaar in Tunesië werden gepleegd. Het is niet bekend of de Tunesiër onder de slachtoffers is.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft pas nog gezegd dat zijn land in actie komt ''bij elke gelegenheid die zich voordoet om te voorkomen dat Islamitische Staat (IS) zich in Libië ingraaft''. Extremisten die zich tot de beweging IS rekenen, hebben langs de Libische kust grote gebieden in handen gekregen.

Het grootste IS-gebied ligt momenteel aan de Golf van Sirte. Hun hoofdkwartier is daar de stad Sirte, circa 350 kilometer ten zuidoosten van Tripoli.

Kaddafi

Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 is Libië vrijwel zonder centraal gezag. Westerse mogendheden zien de anarchie als een grote bedreiging. Libië is een vrijhaven voor extremisten en mensensmokkelaars.

In november bestookten Amerikaanse vliegtuigen IS-bolwerk Derna, in het noordoosten van het land. Een aantal landen overweegt net als vijf jaar terug bij de val van Kaddafi opnieuw militair in te grijpen in Libië.

Amerikaanse en Britse commando's zijn volgens The New York Times in toenemende mate als verkenners in Libië actief om vooraanstaande jihadisten en hun netwerken in kaart te brengen.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds