De gesprekken over een verbeterd EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië zijn vrijdagochtend weer opgepakt. Afgelopen nacht hebben vooral diplomaten en juristen onderhandeld.

Nu is het in Brussel de beurt aan politieke kopstukken, zoals de Britse premier David Cameron, en EU-leider Donald Tusk. In een-op-eengesprekken proberen zij knooppunten te ontwarren.

Het is de bedoeling dat om 13.30 uur alle 28 regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie weer bij elkaar komen. Dan schuift ook premier Mark Rutte aan. Nederland kan zich goed vinden in de tekst die nu op tafel ligt.

Griekenland

Volgens het Franse persbureau AFP dreigt Griekenland een akkoord met Groot-Brittannië te blokkeren als de Griekse grenzen naar de andere EU-landen niet tot maart openblijven.   

Er wordt met de gedachte gespeeld om Griekenland al dan niet tijdelijk uit het Schengengebied te zetten. Er is veel kritiek vanuit de andere EU-landen op het grensbeleid van Griekenland die de massale vluchtelingenstroom vanuit Turkije niet onder bedwang krijgt.

Video: Cameron weer in gesprek over toekomst Groot-Brittannië en EU

Gesprekken over Britse EU-deal weer opgepakt
Gesprekken over Britse EU-deal weer opgepakt

Vechten

Cameron wil betere voorwaarden voor het EU-lidmaatschap van zijn land, anders zal hij een vertrek uit de unie, de zogenoemde Brexit, steunen. Bij aankomst donderdag zei de Britse premier te willen ''vechten voor Groot-Brittannië''.

Zo wil hij onder meer de toegang van andere EU-burgers tot het Britse socialezekerheidsstelsel beperken. Met name in Oost-Europa stuit dit op grote bezwaren.

Maar ook de relatie tussen euro- en niet-eurolanden wil Cameron anders en daar voelen Frankrijk en België dan weer weinig voor.