DEN HAAG - Onder Nederlanders bestaat een grote meerderheid voor een referendum over het schrappen van het prepensioen. Ruim 60 procent is voor een volksraadpleging op dit punt. Als het referendum nu plaats zou vinden, zal driekwart van de stemmers zich uitspreken voor behoud van het prepensioen. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond dinsdag publiceerde.

Over de opkomst voor een referendum kan De Hond niets zeggen. Wel denkt hij dat de initiatiefnemers geen moeite zullen hebben om de benodigde 600.000 handtekeningen binnen te halen.

Volgens de peiling van De Hond waren er zaterdag 300.000 mensen in Amsterdam om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid. Van hen waren er 200.000 op of rond het Musuemplein. Zeker 150.000 mogelijke demonstranten hebben Amsterdam nooit bereikt of zijn maar thuis gebleven omdat ze een te grote drukte verwachtten.

De helft van de ondervraagden wil dat het kabinet weer gaat praten met de vakbonden. Een meerderheid van 60 procent van de CDA- en D66-stemmers is hiervoor.