HOUTEN - Nederlanders zijn gemiddeld vaker het slachtoffer van een inbraak dan andere Europeanen, maar voelen zich wel veiliger. Dat blijkt uit een onderzoek onder 7000 mensen in zeven Europese landen.

Het onderzoek werd in juni uitgevoerd in opdracht van Assa Abloy, de Zweedse moederorganisatie van Nemef, Ambouw/Vema en Lips, de grootste slotenfabrikanten in Nederland. Per land zijn duizend mensen ondervraagd. Van de Nederlandse ondervraagden was ruim één op de vijf ooit slachtoffer van een inbraak of een poging daartoe. Toch voelt 95 procent van de Nederlanders zich veilig in het eigen huis. In Groot-Brittannië komt dit percentage uit op 96.

Uit het onderzoek blijkt dat in Groot-Brittannië 28 procent van de inwoners ooit slachtoffer is geweest van een inbraak of poging daartoe. Het land komt daarmee op de eerste plaats van de zeven onderzochte landen. Nederland staat tweede met 22 procent.

In Nederland vinden 82.000 inbraken per jaar plaats. Voor het onderzoek werden behalve Nederlanders inwoners uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Duitsland, Spanje en Zweden ondervraagd.