Turkije wil veiligheidszone in Syrië

Turkije wil een veiligheidszone instellen langs de grens in Syrië. De zone op Syrisch grondgebied zou 10 kilometer breed moeten worden en gevrijwaard moeten zijn van gewelddadigheden.

De Turkse vicepremier Yalcin Akdogan heeft dit woensdag gezegd. De Syrische stad Azaz ligt in de zone die Ankara voor ogen heeft. Het Turkse leger bestookt al enkele dagen stellingen van de Koerdische militie YPG. 

Maandag zei premier Ahmet Davutoglu dat Turkije de stad nooit in handen zal laten vallen van YPG. Die militie onderhoudt volgens de Turken banden met de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK en wordt daarom als terroristische organisatie beschouwd.

Syrië vindt dat Turkije zich niet met de "binnenlandse kwestie" moet bemoeien. De Verenigde Staten en andere westerse landen steunen de Koerdische militie in Syrië omdat de Koerden helpen met het bestrijden van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Overgestoken

Er is de laatste dagen veel discussie tussen Syrië en Turkije. Maandag ontkende deTurkse defensieminister Ismet Yilmaz nog dat Turkse troepen Syrië waren binnengetrokken.

Hij reageerde op het bericht dat Syrië dit weekend bij de VN heeft gemeld dat er zeker honderd Turkse soldaten de grens zouden zijn overgestoken.

Volgens Syrië zouden de Turkse troepen onder meer Syrische rebellen bevoorraden die momenteel bij Damascus strijden tegen Syrische troepen. De VN zou hier tegen moeten optreden omdat het een aantasting van de soevereiniteit van Syrië zou zijn, aldus de Syrische overheid.

Grondoffensief

In Nederland is de Tweede Kamer bezorgd over de rol van Turkije in het conflict in Syrië. De Turkse regering zinspeelt namelijk wel op de inzet van grondtroepen tegen IS. Ook Saudi-Arabië zou hier wel voor voelen.

Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hebben de Turken de inzet van grondtroepen nog niet in de NAVO aan de orde gesteld. De Amerikanen voelen weinig voor een offensief op de grond, dat terreurgroep IS moet bestrijden.

Nederland is geen voorstander van ingrijpen met grondtroepen in Syrië. Dat zei premier Mark Rutte woensdag. ''Het inzetten van grondtroepen in Syrië met de chaos die er op dit moment is, lijkt me geen logische vervolgstap.''

De premier wees erop dat de situatie in het door burgeroorlog verscheurde land complex is en dat er geen overhaaste stappen moeten worden gezet.

Wapenstilstand

Koenders verwacht trouwens niet snel een staakt-het-vuren in Syrië. ''Het is duidelijk dat het realiseren van een wapenstilstand tijd zal vergen'', schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. Gesprekken met de oppositie hierover hebben nog niet plaatsgevonden.

Vorige week kwamen de achttien landen en organisaties van de International Syria Support Group (ISSG) een bestand overeen voor Syrië. ''De internationale ontwikkelingen sinds de ISSG-bijeenkomst stemmen vooralsnog weinig hoopvol'', aldus de minister. VN-gezant Staffan de Mistura is in Damascus om te praten over het bestand.

Lees meer over:
Tip de redactie