Middelbare scholier mag beste vak op hoger niveau volgen

Middelbare scholieren mogen het vak waar ze het beste in zijn, op een hoger niveau gaan volgen. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker schrijft dat hij dit soort maatwerk op alle scholen verder gaat stimuleren. Hij vindt het belangrijk dat kinderen zich verder kunnen bekwamen in het vak waar ze al goed in zijn.

Als scholen deze mogelijkheid niet willen of kunnen aanbieden, moeten ze daarvoor een heel goede reden hebben.

"Niet ieder kind past precies in het vakje vmbo, havo of vwo", aldus Dekker. "Nu bepaalt je slechtste vak nog te vaak hoe goed je kunt zijn in je beste vak. Dat is demotiverend voor leerlingen en een verkwisting van talent." Alle scholen moeten uiteindelijk alle leerlingen die dat willen, de mogelijkheid geven om hun beste vak naar een hoger niveau te tillen.

Terughoudend

Scholen mogen dit al doen maar ze zijn volgens Dekker erg terughoudend. Vorig jaar deden ruim 1850 leerlingen eindexamen in een vak op een hoger niveau. Maar ieder jaar zijn er zeker tienduizend leerlingen die voor een hoger niveau van een vak in aanmerking zouden komen, aldus Dekker.

Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een begaafdheid voor talen of voor exacte vakken terwijl ze juist niet zo goed zijn in de andere vakken. De staatssecretaris wil eventuele obstakels die scholen nu nog weerhouden van deze aanpak oplossen.

De VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, is blij met de plannen voor het 'diploma op maat'. De raad roept scholen op er snel werk van te maken. De organisatie hoopt ook dat het voor leerlingen die een vak op een hoger niveau hebben gevolgd, makkelijker wordt om door te stromen naar specifieke vervolgopleidingen.

Lees meer over:
Tip de redactie