AMSTERDAM - In één week tweemaal de ruimte in? SpaceShipOne heeft het voor elkaar. Als de officiële metingen Brian Binnies hoogte van 109 kilometer bevestigen, haalt zijn team de Ansari X-Prize van 10 miljoen dollar binnen, zo verklaart Kennislink maandag. De wetenschapssite volgde de vlucht op de voet.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het SpaceShipOne is maandag geland na een kalme glijvlucht. Onder het draagvliegtuig White Knight steeg het ruimteschip naar zo'n 15 kilometer hoogte. Daar koppelde piloot Brian Binnie los van het moederschip. Met brandende raketmotor schoot hij in een prachtige kogelbaan omhoog.

Gewichtloos

Op het toppunt van zijn baan was hij een paar minuten gewichtloos. Daarna remde hij af in de atmosfeer en begon aan een glijvlucht terug naar de luchthaven in de Mojave-woestijn. Volgens voorlopige metingen heeft Binnie 109 kilometer hoogte heeft gehaald, ruim meer dan de 100 kilometer die het wedstrijdreglement vereisten.

Als officiële waarnemers de gehaalde hoogte bevestigen is de Ansari X-Prize binnen. Die prijs van 10 miljoen dollar ligt klaar voor het eerste particuliere team dat twee keer in twee weken een ruimteschip boven de 100 kilometer hoogte krijgt. Vijf dagen geleden haalde Binnie's collega Michael Melvill die hoogte al. De vlucht was live te volgen op de site van de Ansari X-Prize.