Moeder Apeldoorn zegt haar kinderen te hebben gedood 'in een waan'

De Apeldoornse Aurélie V. heeft dinsdag voor de rechtbank in Zutphen verklaard dat ze haar twee kinderen in oktober 2013 heeft gedood in een waan.

"Ik handelde als een robot. Ik deed het, maar dacht er niet bij na, ik heb het in een waan gedaan'', verklaarde de 36-jarige vrouw.

V. wordt verdacht van de dubbele moord op haar 8-jarige zoon en 6-jarige dochter op 2 oktober 2013. Beide kinderen overleden door verwondingen die met een mes waren toegebracht. Volgens V. had ze geen plan gemaakt.

Ze had het al langer moeilijk met de zorg voor haar kinderen. De zoon was gehandicapt. ''Ik weet niet wat me bezielde die dag'', zei ze op vragen van de rechter.

Thuiszorg

Die ochtend had V. nog thuiszorg. Deze hulp had niets gemerkt. Na haar vertrek sloot V. gordijnen en deuren en schreef een afscheidsbrief. ''Ik zag geen uitweg meer'', schreef ze.

Op het lichaam van de dochter zijn pleisters gevonden. V. weet niet meer waarom ze dat gedaan had. Ze deed ook een poging zichzelf van het leven te beroven. Mogelijk raakte ze buiten bewustzijn door de medicijnen die ze had ingenomen.

Haar moeder stond die middag voor een dichte deur. Agenten wisten uiteindelijk de deur te forceren en troffen V. op de bank aan. Elders in huis lagen de levenloze lichamen van haar kinderen.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat de vrouw het doden van haar beide kinderen wel heeft gepland. Volgens het OM blijkt dit uit de afscheidsbrief, de afgesloten achterdeur en het sluiten van de gordijnen aan de voorkant van het huis.

Nachtmerrie

De vader van de kinderen had verklaard dat V. tot twee keer toe een nachtmerrie had waarin ze haar kinderen met een mes de keel doorsneed. Ze had 'donkere gedachten'. Ze vertelde hem meerdere keren dat ze er een einde aan wilde maken. Hij had bij haar aangedrongen om hulp te zoeken.

Ze had enkele dagen ervoor nog een afspraak gemaakt met haar psycholoog. Die bijeenkomst stond voor eind oktober op de agenda. V. kon zich die nachtmerries niet herinneren. Wel dat ze haar moeder meerdere keren confronteerde met suïcidale gedachten. ''Ze werd dan heel zorgzaam.''

Schuldig

De nabestaanden voelen zich schuldig dat ze niet hebben ingegrepen. Dat zeiden de vader van de verdachte en haar ex-schoonmoeder tijdens de rechtszaak. Die laatste betreurt ''dat we er niet geweest zijn om de kinderen te beschermen''.

Bij de woorden van haar vader brak V. voor het eerst tijdens de zitting. ''Ik ben meer schuldig dan jij. Ik had moeten zien wat er aan het gebeuren was. Ik was niet vertroebeld en verdoofd door medicatie. Ik heb niet ingegrepen'', zei haar vader. V. gebruikte antidepressiva toen ze haar kinderen ombracht.

De ex-partner van V. zei dat zijn kinderen gruwelijk vermoord zijn. ''Op de plek waar ze veilig zouden moeten zijn.''

Lees meer over:
Tip de redactie