SCHIPHOL - Steeds meer buitenlanders proberen met een paspoort van een ander Nederland binnen te komen. Eenderde van de mensen met een onjuist reisdocument die de marechaussee op Schiphol pakt, gebruikt een Nederlands paspoort van een ander persoon. Een woordvoerder van de marechausee spreekt van een trend.

Exacte cijfers kan hij niet geven, maar de marechaussee constateert wel een duidelijk toename. Dat zou liggen aan de goede kwaliteit van het Nederlandse paspoort, dat steeds moeilijker is te vervalsen.

Afkomst

Vooral Nigerianen, Somaliërs en Chinezen proberen Nederland binnen te komen met een Nederlands paspoort dat niet van henzelf is. Ze gebruiken papieren van Nederlanders van Afrikaanse of Aziatische afkomst die bij de gemeente opheven dat ze hun paspoort kwijt zijn, terwijl ze die hebben verkocht aan mensensmokkelaars.

Voor de marechaussee is het lastig na te gaan of buitenlanders die hun toevlucht nemen tot de lookalike-truc precies lijken op het fotootje in het paspoort. De gezichten van Afrikanen en Aziaten zijn moeilijker uit elkaar te houden dan die van blanken, aldus de woordvoerder dinsdag.