NEW YORK - De toestand in het West-Sudanese Darfur is in september nog erger geworden in verhouding tot een maand eerder. De Sudanese regering laat na daadkrachtig op te treden tegen de misdaden die er tegen de burgerbevolking worden gepleegd, zo hebben de Verenigde Naties dinsdag gerapporteerd.

"Het aantal misdadigers en het aantal willekeurige gewelddaden neemt alleen maar toe. Een steeds groter deel van de bevolking is zonder enige bescherming van de regering en valt ten prooi aan honger, angst en geweld. (..) Het aantal mensen dat door het conflict wordt getroffen, groeit en hun lijden wordt verlengd door de nalatigheid (van de regering in Khartum)."

Deze conclusies trekken de Verenigde Naties over de recente ontwikkelingen in Sudan. Dat maakte VN-chef Kofi Annan in de nacht van maandag op dinsdag in het VN-hoofdkwartier in New York bekend. De speciale VN-gezant voor Darfur, Jan Pronk, zal dinsdag zijn rapport over de toestand in Darfur toelichten voor de Veiligheidsraad.

De VN dreigen Sudan met sancties indien het land nalaat op te treden tegen bendes die met gruweldaden etnische zuiveringen plegen. Voorts verlangen de VN vooralsnog vergeefs een vredesregeling tussen regering en rebellen.