Oppositieleider Congo opgepakt in aanloop naar staking

Oppositieleider Martin Fayulu van de Democratische Republiek Congo is zondag korte tijd vastgehouden, twee dagen voor een algemene staking.

De staking is bedoeld om president Joseph Kabila onder druk te zetten zodat hij zijn ambt dit jaar neerlegt.

Fayulu werd opgepakt op verdenking van "aanzetten tot openbare wanorde", zei regeringswoordvoerder Lambert Mende. Hij werd na enkele uren vrijgelaten omdat hij als parlementslid onschendbaarheid geniet.

De onderzoekers zullen het dossier overdragen aan het parlement, dat eventuele gerechtelijke stappen kan goedkeuren, voegde Mende eraan toe.

Fayulu werd opgepakt op het hoofdkantoor van zijn ECIDE-partij, zei José Maria Aranaz, directeur van het gezamenlijke mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties in Congo (UNJHRO). Aranaz sprak van een ,,patroon van intimidatie'' dat ingaat tegen de grondwettelijke vrijheid van vergadering.

Herkozen

Kabila won de verkiezingen in 2006 en 2011. Volgens de grondwet kan hij in de verkiezingen die nu in november gepland staan niet worden herkozen, maar volgens de oppositie probeert hij de verkiezingen uit te stellen om langer te kunnen aanblijven.

Human Rights Watch noemde de aanhouding van Fauyulu "een zeer verontrustend teken."

De Verenigde Naties stelden in een rapport in december dat een campagne tegen politiek andersdenkenden, waaronder buitengerechtelijke executies en detenties zonder tussenkomst van rechters, de geloofwaardigheid van de verkiezingen onderuit kon halen.

Lees meer over:
Tip de redactie