Europese Commissie vaart mee tijdens Amsterdamse Gay Pride

Op de Amsterdamse Gay Pride vaart dit jaar een boot van de Europese Commissie mee. De jaarlijkse parade voor homoseksuelen en lesbiennes staat dit jaar in het teken van Europa.

De bedoeling is om discriminatie en acceptatie van LHBTI's (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) in Europa onder de aandacht te brengen. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

Ook vaart er een sportboot mee, met onder meer vier Amsterdamse gay sportverenigingen en gesponsord door sportmerk Adidas. "Binnen de sport ligt LHBTI nog altijd gevoelig. Sporters durven tijdens hun actieve carrière niet uit de kast te komen", zegt Gay Pride-directeur Lucien Spree. 

Behalve de EC-boot en de sportboot varen in totaal tachtig boten mee in de parade. Zij kwamen door de ballotage heen, die dit jaar voor het eerst werd gehouden in plaats van een loting. Er waren 113 inschrijvingen.

Oekraïense Lady Gaga

Onder de deelnemers zijn de Marokkaanse boot, de boot van Madrid Pride en de 'Oekraïense Lady Gaga', popzangeres Kamaliya. Het thema is dit jaar 'Join our freedom, feel free to join us'.

EuroPride begint op zaterdag 23 juli en duurt tot en met zondag 7 augustus. De startdatum is tegelijk Roze Zaterdag, die dit keer ook in Amsterdam wordt gehouden.

Lees meer over:
Tip de redactie