ROTTERDAM - Dinsdag begint in Rotterdam de eerste van een reeks rechtszittingen rond de bouwfraude. Justitie heeft de wegenbouwdivisies van de vier grootste Nederlandse bouwbedrijven gedagvaard en twaalf van hun medewerkers. Zij worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, omkoping en - in enkele gevallen - van het omkopen van ambtenaren.

Het begin van het omvangrijke proces, waaraan bijna drie jaar onderzoek is voorafgegaan, bestaat uit zogenoemde regiezittingen. Daarin krijgen de advocaten van de gedaagden de kans kritiek op het onderzoek te geven en te verzoeken om bijvoorbeeld extra onderzoek of het horen van getuigen. Een week later geeft de rechtbank antwoord.

Extra onderzoek

Indien het Openbaar Ministerie nog extra onderzoek moet doen, begint de werkelijke behandeling pas na afloop daarvan. Dat kan enkele weken of maanden later zijn.

De zaak kwam eind 2001 aan het rollen door de openbaarmaking van een schaduwboekhouding van de Groningse aannemer Koop Tjuchem. Dat bedrijf is, inclusief topman Henk K., hoofdverdachte voor Justitie met beschuldigingen als overtreding van de Mededingingswet (maken van illegale prijsafspraken), oplichting en valsheid in geschrifte. Ook omkoping van ambtenaren wordt Henk K. en een van zijn directeuren verweten.

Justitie heeft zijn onderzoek gebaseerd op zeven projecten, verspreid door het land. Bij Justitie zijn nog meer verdachte projecten bekend, samen met meer dan honderd verdachte bedrijven en personen. Het is de vraag of die ooit voor de rechter zullen komen, omdat het Openbaar Ministerie niet voldoende capaciteit heeft.