VENLO - Op het spoorwegemplacement in het centrum van Venlo zijn maandagavond drie wagons van een lege kolentrein ontspoord. Dat heeft een woordvoerder van railtransportbedrijf Railion gezegd. Volgens een woordvoerder van de politie hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De bergingswerkzaamheden kunnen nog dagen duren.

Door de ontsporing is een deel van de bovenleiding omlaag gekomen. Daardoor rijden tussen Venlo en Tegelen en Venlo en Kaldenkirchen in Duitsland geen treinen, meldde spoorbeheerder ProRail. Tussen Venlo en Tegelen zijn taxibusjes ingezet.

43 wagens

De goederentrein, met in totaal 43 wagens, kwam uit Duitsland. Bij binnenkomst in Venlo zijn de drie wagons op een wissel van het spoorwegemplacement door nog onbekende oorzaak ontspoord, aldus de woordvoerder van Railion. Een zegsman van de politie sprak van een mogelijk foute wisselstand. Een van de wagons zou eerder zijn ontspoord.

De woordvoerder van Railion meldde dat de bergingswerkzaamheden tussen 2.00 uur en 3.00 uur beginnen. "Het duurt even voordat de werkzaamheden op gang komen vanwege het onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Onze medewerkers hopen snel aan de slag te kunnen."

Ongelukkige plek

De trein is op een zeer ongelukkige plek ontspoord en er zijn grote kranen nodig om de wagons op te takelen. Railion vreest dat de bergingswerkzaamheden in het uiterste geval 72 uur gaan duren.

De dienstregeling voor het personen- en goederenvervoer zal er dan enkele dagen uitliggen. "Dat is een ramp voor het goederenvervoer." Ook het goederentreinen die bij het Duitse Emmerich Nederland in- en uitkomen, ondervinden hinder door werkzaamheden aan het spoor.

Op de plek van de ontsporing is sprake van een stroomnet dat bestaat uit een Nederlands en een Duits net. Beiden hebben verschillende voltages. Hulpverleningsdiensten meldden dat het Duitse net pas na drie kwartier is uitgezet.

Dit soort incidenten in het centrum van Venlo bewijzen volgens een woordvoerder van de gemeente dat snel een oplossing moet komen voor het spoorwegemplacement. Venlo pleit al jaren voor verplaatsing van het emplacement.