Koerden in en ten noorden van Aleppo zijn zaterdag getroffen door Turks artillerievuur.

Dat meldt het Syrische observatorium voor mensenrechten. Het zou onder meer gaan om een luchtmachtbasis die de Koerden veroverden op jihadistische strijders, die onder vuur wordt genomen.

Het gebied is onder controle van Koerdische YPG-strijders, die door de Turken worden gezien als bondgenoten van de PKK. De YPG-strijders krijgen opvallend genoeg steun van de Amerikanen, NAVO-bondgenoot van Turkije. 

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft zaterdag bevestigd dat het Turkse leger de Koerdische YPG-militie heeft bestookt met artillerie. Hij eiste dat de groep zich onmiddellijk terugtrekt uit gebied dat het onlangs ten noorden van de stad Aleppo heeft veroverd.

''Wij zullen tegen iedere stap optreden'', zei Davutoglu voor de staatsomroep TRT Haber. ''De YPG moet zich onmiddellijk uit Azaz en omgeving terugtrekken en er niet er niet meer in de buurt komen.''

Raqqa

Syrische regeringstroepen richten hun pijlen op de 'hoofdstad' van Islamitische Staat, Raqqa, nadat belangrijke posities aan de grens met het omliggende gebied werden veroverd. Dat hebben bronnen binnen het Syrische leger aan persbureau Reuters laten weten.

Volgens het Syrische observatorium voor mensenrechten zou een opmars in het gebied Ar-Raqqah, waarvan Ragga de hoofdstad is, de eerste keer zijn sinds 2014 dat troepen van president Assad weer in de regio aanwezig zijn. 

Als de Syrische troepen Aleppo weten in te nemen en het grensgebied in handen krijgen, deelt Assad een grote klap uit aan de rebellen. Die waren aan een opmars bezig, tot de Russen zich met het conflict gingen bemoeien. Sindsdien hebben de Syrische troepen de overhand.  

Het besluit om diep in IS-gebied door te dringen kan besluit zijn om de aangekondigde Saudische troepen die naar Syrië zouden komen om tegen IS te strijden overbodig te maken. Zaterdag werd bekend dat Saudische gevechtsvliegtuigen vanuit Turkije luchtaanvallen gaan uitvoeren in Syrië.

Rusland

Rusland stuurt nog een oorlogsschip van de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee. De met kruisraketten uitgeruste kruiser Seljoni Dol gaat voor de kust van Syrië voor anker en ''deelname aan gevechtshandelingen wordt niet uitgesloten'', zei een militaire woordvoerder zaterdag tegen het persbureau RIA Novosti.

Rusland voert sinds eind september luchtaanvallen uit op tegenstanders van het regime in Damascus. Ook zijn aanvallen uitgevoerd met kruisraketten. Volgens het Westen worden daarbij vooral leden van de gematigde oppositie en ook burgers getroffen.

De commandant van de Russische luchtmacht, generaal Viktor Bondarev, heeft de luchtaanvallen geprezen. Niet alleen het Syrische regeringsleger, maar ook de westelijke militaire coalitie die strijdt tegen terreurorganisaties in Irak heeft daar profijt van, zei hij.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds