Saudi-Arabië stuurt troepen en vliegtuigen naar een militaire basis in Turkije. Zij doen dit met het oog op een militaire interventie tegen terreurorganisatie IS in Syrië.

De Turkse minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) heeft het nieuws zaterdag bevestigd aan persbureau AFP en The Independent.

Eerder stelde Saudi-Arabië al grondtroepen naar Syrië te willen sturen om een eind te maken aan de opmars van IS. De troepen en vliegtuigen gaan naar de basis Incirlik, vlak bij de Syrische grens. Hier zijn ook Amerikaanse luchtmachteenheden gestationeerd.

Het is niet duidelijk om hoeveel soldaten en F-15's het gaat. Volgens Turkse media arriveerden de eerste vliegtuigen zaterdagochtend al.

Bombardementen

Op de Veiligheidsconferentie in München riep Frankrijk Rusland zaterdag op een eind te maken aan de bombardementen op Syrische burgers. Dat is noodzakelijk om de vrede in het land te doen terugkeren, 

Donderdag kwamen Rusland, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, en zestien andere landen overeen dat de wapens binnen een week moeten zwijgen in Syrië.

Aanvallen op terroristische bewegingen als Islamitische Staat gaan echter wel door. De regering-Assad duidt al haar tegenstanders aan als terroristen en heeft aangekondigd de strijd voort te zetten.

Luchtaanvallen Rusland op Syrië

Gevolgen luchtaanvallen Rusland op Syrië
Gevolgen luchtaanvallen Rusland op Syrië

Nationale belangen

De Russische premier Dmitri Medvedev spreekt tegen dat zijn land luchtaanvallen op burgers heeft uitgevoerd. "Er is geen bewijs dat wij burgers bombarderen, ook al beticht iedereen ons daarvan", zei hij na afloop van Valls' toespraak op de Veiligheidsconferentie.

"Rusland is er niet op uit geheime doelen te bereiken in Syrië of iets dergelijks. We proberen gewoon onze nationale belangen te beschermen." Hij voegde daaraan toe dat Moskou wil voorkomen dat extremisten Rusland weten binnen te dringen.

Rebellengroepen

Zaterdag bombardeerde Rusland opnieuw rebellen in Noord-Syrië, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens het Observatorium, dat de burgeroorlog met hulp van activisten te velde verslaat, is het bestookte gebied in handen van de Syrische tak van Al-Qaeda en van gematigde rebellengroepen.