DEN HAAG - Fractievoorzitter Herben van de LPF keert terug naar de moederpartij LPF. Bronnen binnen de Fortuynistische beweging melden dat Herben daarmee de fractie zelf de rug toekeert. De kamerleden van de LPF hadden eind augustus juist hun lidmaatschap bij de partij opgezegd.

Binnen de fractie van de LPF heerst al langer onvrede over de leiding van Herben. Bestuurslid Moleveld heeft maandagavond bij NOVA bevestigd dat Herben zich maandagmiddag weer heeft gemeld als LPF-lid. De fractie van de LPF was maandagavond in spoedvergadering bijeen. De fractieleden ontkennen dat er sprake is van een afscheiding.

Verrassing

Later op de avond zei Kamerlid Nawijn bij NOVA dat de fractie "enigszins verrast" was door de stap van Herben. Volgens hem is het slecht voor het imago van de LPF. Alleen Kamerlid Van de Brink was bij de fractievergadering afwezig. Hij is al lange tijd ernstig ziek.

Aan het begin van de vergadering was de fractievoorzitter nog aanwezig. Halverwege stapte hij op. Herben was niet beschikbaar voor commentaar.

De rechtbank van Den Haag neemt dinsdag een beslissing over de vraag of de fractie van de LPF de naam LPF mag blijven gebruiken. Hierover ontstond aan het eind van de zomer ruzie tussen fractie en partij. De partij spande een kort geding aan om haar gelijk te krijgen.

Eer

Volgens bronnen gaat de fractie ervan uit dat de rechter de partij inderdaad in het gelijk zal stellen. De fractie zou dus een andere naam moeten kiezen. Tegelijk hiermee wil een aantal Kamerleden Herben als fractievoorzitter aan de kant zetten. Herben zou de eer aan zichzelf willen houden.

De fractievoorzitter zou bovendien tot het inzicht zijn gekomen dat de oprichting van een nieuwe politieke beweging onvoldoende effect zou hebben. Volgens hem hebben alleen de gevestigde partijen daar belang bij.

Moederpartij

Hij wil terugkeren naar de moederpartij LPF omdat die partij inmiddels door de vele crises gelouterd zou zijn. Alleen de partij, die volgens hem inmiddels voldoende bestuurservaring heeft, zou tegenwicht kunnen bieden aan de gevestigde machtsblokken. Nieuwe bewegingen zouden hiertoe minder in staat zijn.

De LPF-partij werkt aan een hervorming. Er zou een nieuwe bestuurder zijn aangesteld. Bovendien zou worden gewerkt aan een sanering van de financiën. Toen de bestuurlijke chaos binnen de partij aan het eind van de zomer zichtbaar werd, maakte de fractie, inclusief Herben, zich los van de partij.