Pentagon noemt raket Noord-Korea 'grote bedreiging'

Noord-Korea ontwikkelt een langeafstandsraket die waarschijnlijk in staat is een groot deel van het vasteland van de Verenigde Staten te bereiken. De raket, de KN-08, kan volgens het Pentagon een afstand van 5.500 kilometer afleggen.

Voor deze raket beschikt Noord-Korea over zes mobiele lanceerinstallaties, schrijft het Pentagon in een nieuw rapport over de militaire mogelijkheden van het land, dat vrijdag (lokale tijd) aan het Amerikaanse Congres werd gezonden.

De dreiging van de raket is volgens het Pentagon afhankelijk van de vraag of die "goed ontworpen en gebouwd is". Wel vormt Noord-Korea daardoor nu vermoedelijk de grootste nucleaire bedreiging voor de VS.

Het rapport bevestigt eerdere vermoedens uit 2013. De Verenigde Staten overwegen een onderscheppingssysteem, Thaad genaamd, op het Koreaanse schiereiland te installeren. China is daar op tegen.

Ontvoerde Japanners

Noord-Korea zet het onderzoek stop naar het lot van Japanners die het land in de jaren zeventig en tachtig heeft ontvoerd. Het regime in Pyongyang wreekt zich zo voor de nieuwe sancties die Japan het heeft opgelegd na de atoom- en raketproef die Noord-Korea onlangs nam.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau noemt de Japanse strafmaatregelen "provocatieve daden van vijandschap". Noord-Korea zegde in 2014 een grondig onderzoek toe naar de ontvoerde Japanners. Japan versoepelde daarop een aantal sancties.

Raketlancering Noord-Korea

Maatregelen

Na de nucleaire test die Pyongyang begin januari uitvoerde en de lancering van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket vorige week besloot de regering in Tokio tot nieuwe strafmaatregelen.

Lees meer over:
Tip de redactie