ARNHEM - "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik daar op dat moment in die omstandigheden de juiste beslissing heb genomen. Als het een andere afloop had gekend, als er gewonden of doden aan onze kant waren gevallen, dan had ik hier ook gestaan. Maar dan was het verwijt geweest dat ik niet had ingegrepen."

Dat zei marinier Eric O. maandagavond in zijn laatste woord voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. De 43-jarige sergeant-majoor vertelde naar eer en geweten te hebben gehandeld en hij hield opnieuw vol onschuldig te zijn aan het doodschieten van een Irakese burger op 27 december vorig jaar in Irak. Het kan volgens O. niet dat hij iemand heeft geraakt, laat staan heeft gedood, bij het lossen van waarschuwingsschoten.

O. had moeite zijn emoties te bedwingen. "Te worden weggevoerd uit Irak als een misdadiger en te worden gescheiden van mijn peloton zonder afscheid te kunnen nemen, hebben van mij een verbitterd mens gemaakt." Verder betreurt de marinier het nog steeds dat zijn verklaring over het schietincident in twijfel wordt getrokken. "Ik had en heb niks te verbergen."

Volgens O. hebben de gebeurtenissen diepe indruk gemaakt op hem en zijn gezin en is het voor hen niet meer mogelijk zoals voorheen op een normale en rustige manier door het leven te gaan. "Maar we hebben in deze zeer moeilijke tijden veel steun vanuit de bevolking en van collega's."
De rechtbank doet 18 oktober uitspraak.