ROTTERDAM - De officieren van justitie K. Plooy en F. Teeven, werkzaam bij het landelijk parket, hebben journalist Peter R. de Vries vorige week gewaarschuwd voor het bestaan van plannen om hem te liquideren. Volgens De Vries kwam de informatie van Plooy en Teeven erop neer dat criminelen in november een moordaanslag op hem zouden willen plegen.

De Vries schrijft dat in zijn wekelijkse column in de zondageditie van De Telegraaf. Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigde maandagavond dat De Vries een onderhoud heeft gehad met de twee officieren. Over de inhoud van het gesprek doet het parket verder geen mededelingen.

Liquidaties

In zijn column schrijft De Vries dat het motief voor de plannen was te verhinderen dat zijn tv-programma aandacht zou besteden aan de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, "en dan met name aan de moorden op Jan Femer, Sam Klepper en vastgoedtycoon Willem Endstra". Femer en Klepper werden in 2000 doodgeschoten, Endstra in mei van dit jaar.

Volgens De Vries was de informatie van Plooy en Teeven "behoorlijk concreet". De opdrachtgever van de voorgenomen liquidatie zou een persoon zijn die een conflict heeft met Heineken-ontvoerder Willem H. De schutter zou dezelfde zijn die Jan Femer heeft doodgeschoten. Nagenoeg alle liquidaties in het hoofdstedelijke criminele milieu zijn onopgelost gebleven. Zowel de opdrachtgevers als de schutters wisten tot dusver uit handen van de politie te blijven.

Helderziende

De Vries geeft aan dat hij in het verleden meer dan eens door de politie op de hoogte is gebracht van het bestaan van plannen om hem te liquideren. Een aantal malen heeft dat tot veiligheidsmaatregelen geleid. "Tot nu toe is het gebleven bij dreigementen of was het loos alarm", schrijft hij. "Je hoeft echter geen helderziende te zijn om te voorspellen dat er ook een dag komt dat men een stap verder gaat."