Oppositie verlangt duidelijkheid van Rutte over vluchtelingencijfers

Meerdere oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat premier Mark Rutte duidelijkheid geeft over de vluchtelingenaantallen die hij de afgelopen weken heeft genoemd. 

"We willen realisme van de premier over de vluchtelingencijfers", zegt D66-leider Alexander Pechtold donderdag in de Tweede Kamer.

Fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver vreest voor een ondermijning van het draagvlak in de maatschappij als er een verkeerde stand van zaken wordt voorgehouden door de premier. "Het raakt ons allemaal als je iets belooft dat je niet waar kunt maken."

Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie stipt het gebrek aan draagvlak aan zodra de cijfers niet kloppen.

Goochelen

Begin januari zei Rutte in het televisieprogramma Buitenhof dat alles erop gericht is de vluchtelingenstroom naar nul terug te brengen. Niet veel later zei de premier in het Europees Parlement dat het aantal in zes tot acht weken sterk moet dalen.

Afgelopen woensdag zei Rutte in Den Haag naast zijn Turkse ambtsgenoot Ahmet Davutoglu dat de stroom vluchtelingen van Turkije naar Griekenland is gedaald van '"duizenden naar honderden per dag" dankzij het werk van de Turken aan de kust. Gegoochel met cijfers, vinden D66, ChristenUnie en GroenLinks. 

CDA-leider Sybrand Buma ergert zich eveneens aan deze publiekelijke beloften. "Het is gewoon niet waar. Er is geen enkele verandering sinds januari."

Rutte

Rutte herhaalde in de Kamer dat het aantal vluchtelingen naar beneden moet. De inspanning van Turkije is daarbij essentieel.

Eind november werd er tussen de Europese Unie en Turkije een akkoord gesloten om de illegale migratie terug te dringen. Er werd 3 miljard euro in het vooruitzicht gesteld om de opvang in de regio te verbeteren, maar daar werd nog maanden over geruzied.

Begin februari stemden de Europese regeringsleiders pas definitief in met het Europese fonds. "Eindelijk bewegen we van 3 miljard naar hoe we dat gaan besteden", aldus Rutte.

Stappen

De VVD wil geen enkele maatregel uitsluiten om de vluchtelingenstroom naar beneden te krijgen. "Soms is een probleem zo groot dat je verregaande stappen moet nemen", zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Hij hoopt op een Europese oplossing, maar is ook bereid naar andere oplossingen te kijken. Zijlstra wilde zich niet specifiek uitlaten of dat betekent of de Nederlandse grenzen dan dicht moeten, een wens van de PVV.

PvdA-leider Diederik Samsom wil de mensensmokkel via de Middellandse Zee tegengaan. Mensen die de oversteek toch wagen, moeten worden teruggestuurd naar Turkije en van daaruit worden herplaatst naar landen binnen de Europese Unie.  

Tip de redactie