De Nederlander Romano van der Dussen is donderdag vrijgelaten uit de gevangenis op Mallorca (Spanje). Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij heeft volgens het ministerie de gevangenis verlaten nadat het Spaanse hooggerechtshof een deel van zijn straf had teruggedraaid. Van der Dussen wordt overgebracht naar een tijdelijke opvang op Mallorca.

Het hof vernietigde een veroordeling voor seksueel geweld waarvoor Van de Dussen 6,5 jaar cel kreeg. Bovendien achtte de rechter hem destijds schuldig aan aanranding en beroving waarvoor hij negen jaar cel kreeg. Ook die veroordelingen zullen worden aangevochten. Hij zat sinds 2003 in de Spaanse gevangenis.

Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord.

Voor Van der Dussen voelt het onwerkelijk om op vrije voeten te zijn. Dat zei hij tegen RTL Nieuws. ''Ik weet niet goed wat ik moet voelen.''

Strijdbaar

Strijdbaar is Van der Dussen wel. De veroordelingen wegens beroving en aanranding staan nog steeds. Die wil Van der Dussen, die altijd zijn onschuld heeft volgehouden, ook geschrapt hebben. ''Als dit niet opgelost wordt in Spanje, als ze mij geen gerechtigheid geven, dan wil ik naar internationale rechtsorganen gaan om de Spaanse Staat aan te klagen.''

RTL Nieuws sprak ook met Van der Dussens vader Rob. Die wil dat er een schadevergoeding komt voor de ruim twaalf jaar die Van der Dussen, naar eigen zeggen ten onrechte, in de cel zat. Hoeveel, dat weet Van der Dussen senior niet. ''Maar ruim vierduizend dagen zijn naar de verdommenis. Daar moet hij genoegdoening voor krijgen.''

Vader en zoon Van der Dussen spraken elkaar nog niet, maar Romano liet aan RTL Nieuws weten het fijn te vinden om te horen dat zijn vader meeleeft. Vader Rob op zijn beurt weet nog niet wat hij gaat zeggen als hij zijn zoon spreekt. ''Ik denk dat ik hem alleen maar wil feliciteren. En naar zijn stem wil luisteren. Ik zou hem ook dolgraag willen omhelzen.''

Bijstand

De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, staat Van der Dussen bij. De organisatie zamelde met een crowdfundingsactie geld in om de zaak-Van der Dussen heropend te krijgen.

Woensdag liet PrisonLaw nog weten een vervolgprocedures te gaan voeren voor de misdrijven waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. Of de organisatie ook een schadevergoedingsprocedure zal starten, wist ze nog niet.