NOORDPOOL - De Nederlanders Marc Knotter (37) en Peter de Bruijn (33) hebben vrijdagavond voor het eerst op eigen kracht de magnetische Noordpool bereikt. Dat bevestigt een woordvoerder uit het basiskamp dat in Nederland is gevestigd. De 'trip' duurde 41 dagen.

Het tweetal begon zaterdag 30 maart met de ruim 680 kilometer lange expeditie naar het in het noordpoolgebied gelegen magnetisch centrum. De magnetische Noordpool is het punt waar het aardmagnetisch veld loodrecht de aarde in schiet.

De twee trokken zelf alle voorraden en benodigdheden met zich mee in 120 kilo zware sledes. KPMG-consultant Knotter en luchtmachtofficier De Bruijn hebben ruim een jaar gewerkt aan de voorbereidingen. Onderdeel van de zware trainingen vormde het hardlopend voorttrekken van autobanden.

Op het ijs bleken de expeditiematerialen vaak niet bestand tegen de extreme belasting. Een opeenvolging van materiaalpech maakte dat de mannen voortdurend geïmproviseerde reparaties moest uitvoeren. Het duo wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag opgehaald door een vliegtuig. Ze vliegen dan eerst naar het noordpoolgebied van Noord-Canada en komen dan vrijdag 17 mei weer naar Nederland.