De Nederlander Romano van der Dussen heeft woensdag vrijspraak gekregen voor een deel van zijn straf. Hij zit al bijna dertien jaar vast in een Spaanse cel voor verkrachting, aanranding en beroving. In hoger beroep is hij nu vrijgesproken van verkrachting. 

Het Spaanse hooggerechtshof heeft dat woensdag besloten.

De 43-jarige Nederlander werd in 2003 tot 15,5 jaar cel veroordeeld voor de beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga.

Van der Dussen woonde in die tijd in Spanje. Hij kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Hij was de enige blonde in een rij verdachten en werd onder meer door twee slachtoffers herkend.

Voor verkrachting kreeg hij 6,5 jaar cel, voor aanrandig en beroving negen jaar. Die laatste straf blijft staan, maar omdat hij al bijna dertien jaar vastzit, zal hij snel vrijkomen. Wanneer Van der Dussen precies vrij komt, is nog onduidelijk.

De vrijspraak voor een van de drie straffen is opmerkelijk omdat de rechtbank er vanuit ging dat de misdrijven door dezelfde persoon waren gepleegd. 

Andere dader

Uit onderzoek bleek echter dat niet Van der Dussen, maar de Brit Mark Dixie de dader is van de verkrachting. De verdediging van Van der Dussen heeft daarop eind vorig jaar een herzieningsverzoek ingediend waarin om onmiddellijke vrijlating van de Nederlander wordt gevraagd. Uiteindelijk besloot de Spaanse rechter om de strafzaak te heropenen.

De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die Van der Dussen bijstaat, zal vervolgprocedures gaan voeren voor de feiten waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. Of de organisatie ook een schadevergoedingsprocedure zal starten, weet ze nog niet.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is blij met de beslissing van het  hooggerechtshof: "Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er duidelijkheid. Ik ben opgelucht en verheugd voor de heer Van der Dussen."