Brandweer vaker voor hulpverlening opgeroepen

De brandweer heeft vorig jaar iets meer alarmeringen binnengekregen in de meldkamer. Dat komt voornamelijk door een stijging van het aantal verzoeken voor hulpverlening.

De zomerstorm van 25 juli was een grote veroorzaker van het stijgende aantal hulpverleningsverzoeken, blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft bekendgemaakt. Het aantal meldingen van branden steeg ook licht. 

In totaal kreeg de brandweer 234.000 meldingen binnen van incidenten. Iets meer dan de helft daarvan betrof een melding van brand, de rest ging over hulpverlening.

Bij 152.000 meldingen kwam het daadwerkelijk tot het inschakelen van de brandweer. Overige meldingen werden in de meldkamer afgehandeld of betroffen vals alarm.

Regio

De brandweer werd iets minder vaak op een brand afgestuurd na een melding, namelijk 85.000 keer ten opzichte van 91.000 keer in 2014. Die daling is voornamelijk toe te wijzen aan een daling in het aantal meldingen door automatische meldinstallaties. Daardoor kon een groot deel in de meldkamer worden afgehandeld.

De regio Amsterdam-Amstelland kreeg de meeste verzoeken voor hulpverlening binnen. In totaal werd de brandweer daar 8.300 keer ingeroepen. Ook relatief gezien kreeg deze regio de meeste meldingen, namelijk 8,3 per duizend inwoners. In de regio Brabant-Noord kwamen relatief de minste meldingen binnen met 2,0 per duizend inwoners.

Lees meer over:
Tip de redactie