AMSTERDAM - De hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Martin van Amerongen is zaterdagmorgen in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft het opinieblad zaterdag bekendgemaakt. Van Amerongen overleed om acht uur in zijn eigen huis. Hij werd zestig jaar oud.

De Groene is zaterdag juist voor het eerst als dagblad verschenen wegens het 125-jarig bestaan van het weekblad. Tot en met vrijdag komt De Groene Amsterdammer als ochtendkrant uit. In het eerste commentaar wordt gerefereerd aan de moord op Pim Fortuyn, en dat het feestelijke idee om als dagblad te verschijnen daardoor een bijsmaak krijgt.

Nu is ook Martin van Amerongen dood. Adjunct-hoofdredacteur Sander Pleij zei vorige week nog in de Volkskrant dat hij hoopte dat Van Amerongen voldoende zou aansterken om zijn hoofdredactionele taken tijdens het dagbladproject te kunnen vervullen.

Voor de redactie van het opninieblad is het overlijden van de hoofdredacteur een zware klap. "Vandaag staat onze wereld even stil", aldus chef buitenland, J. Boom. De redactie zet het dagbladproject gewoon door. "Van Amerongen was een voorvechter van het vrije woord. Het voortzetten van die strijd met dit project is het grootste eerbetoon dat we hem kunnen geven. Van Amerongen heeft gisteravond het eerste exemplaar nog kunnen zien. Het lijkt wel alsof hij dat moment nog heeft afgewacht. Bij die gelegenheid heeft hij ook gezegd dat we door moesten gaan."

In de dagkrant van maandag wordt uitvoerig stilgestaan bij het overlijden van Van Amerongen. "We willen zeker twee pagina's binnenin en een deel van de voorpagina aan hem wijden", aldus Boom. Hij sluit niet uit dat, zodra De Groene Amsterdammer weer als weekblad uitkomt, er nogmaals aandacht aan de hoofdredacteur wordt besteed. "Er is bijzonder veel behoefte om over Van Amerongen te schrijven", aldus Boom.

De hoofdredacteur leed al ruim een jaar aan slokdarmkanker. Vorige week vrijdag verslechterde zijn situatie dusdanig dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen. "Nadat bleek dat men daar niet veel meer voor hem kon betekenen, keerde hij na een paar dagen weer naar huis terug", aldus Boom.