Steeds meer mensen vragen de Tweede Kamer om een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in te stellen. Het aantal organisaties dat het manifest hierover heeft ondertekend, is gestegen naar bijna zevenhonderd.
 

Het manifest werd begin december door vijftien organisaties in het leven geroepen. Op de lijst met sympathisanten staan veel organisaties van artsen en verpleegkundigen. Daarnaast zijn er veel organisaties bij die zich inzetten voor het welzijn van kinderen en dieren.

Ook staan er diverse politieke partijen bij de ondertekenaars van het manifest. Na GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus heeft nu ook de Tweede Kamerfractie van de SGP zich achter het initiatief geschaard. Ook de PvdA-fractie in Sint-Michielsgestel en de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, hebben zich bij de oproep aangesloten.

De ondertekenaars vinden dat het particuliere afsteken van vuurwerk wordt ingeruild voor grote gemeentelijke vuurwerkshows op oudejaarsavond.

Ontwrichtend

De sympathisanten vinden dat het vuurwerk in Nederland elk jaar te veel slachtoffers maakt en de openbare orde ontwricht. Bovendien kosten alle problemen en overlast die het vuurwerk genereert de samenleving elk jaar veel geld, bepleiten de ondertekenaars.

Het manifest is inmiddels ook door ruim 27.000 particulieren ondertekend. Eind december waren dit er nog maar 4.500. Het draagvlak voor het afsteken van consumentenvuurwerk lijkt de afgelopen jaren wat af te nemen.

Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk meer afsteken, en slechts één op de acht Nederlanders vuurwerk koopt.