Het treinongeval in het zuiden van Duitsland dinsdag is het gevolg van menselijk falen. Dat heeft eerste onderzoek uitgewezen, aldus bronnen rond dat onderzoek. Door het ongeval verloren zeker tien mensen het leven.

Twee regionale treinen botsten dinsdagochtend vroeg frontaal op elkaar bij Bad Aibling in de deelstaat Beieren. Dat gebeurde op een traject met maar een spoor. Het is niet duidelijk wie de fout heeft gemaakt.

Bij het ongeval raakten meer dan honderd mensen gewond.

Volgens de federale minister van Transport Dobrindt heeft de ene trein zich met grote snelheid in de andere trein geboord. Op het traject geldt een maximale snelheid van 100 kilometer per uur.

Beveiliging

Beide machinisten konden de andere trein waarschijnlijk niet aan zien komen, omdat het enkele spoor in een bocht ligt. Er is dus waarschijnlijk weinig tot geen mogelijkheid geweest voor de machinisten om te remmen. 

Het ongeluk vond plaats op een beveiligd stuk spoor. Het beveiliginssysteem moet er in principe voor zorgen dat een botsing tussen twee treinen niet mogelijk is. De treinen op het traject moeten automatisch afremmen wanneer er een signaal op het traject genegeerd wordt. De systemen zijn afgelopen week nog onderworpen aan een controle.

Locatie ongeval

Mogelijk uitgeschakeld

De Duitse Hannoversche Allgemeine Zeitung meldde dinsdagavond dat mogelijk een verkeersleider het beveiligingssysteem heeft uitgeschakeld om een trein die te laat was toch nog door te laten. Daardoor kreeg de trein aan de andere van het traject ook groen licht waarna de voertuigen op het enkele spoor frontaal botsten.

Als het beveiligingssysteem had gewerkt, waren de treinen automatisch gaan remmen.

Video: 'Treinramp door menselijke fout'

Zeker elf doden en veel gewonden bij treinongeluk Duitsland
Zeker elf doden en veel gewonden bij treinongeluk Duitsland

Zwarte dozen

De zwarte dozen moeten meer informatie geven over de oorzaak van het ongeluk. Twee van de drie zwarte dozen in de trein zijn inmiddels veiliggesteld.

Het ongeluk vond plaats ruim 40 kilometer ten zuiden van München, de hoofdstad van Beieren en is het zwaarste treinongeluk in Beieren sinds 1975. In de treinen zaten voornamelijk forenzen; scholieren hebben deze week krokusvakantie.