De VN-Veiligheidsraad heeft zondagmiddag de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea sterk veroordeeld. De raad komt op korte termijn met extra sancties tegen Pyongyang.

Dat heeft de Veiligheidsraad na afloop van een spoedoverleg gemeld.

"Wij behandelen vandaag een nieuwe, ongehoorde provocatie van het Noord-Koreaanse regime", zei de Franse VN-ambassadeur bij aanvang van de bijeenkomst in New York.

Hoewel Noord-Korea stelt in naam van de wetenschap te handelen, is de lancering van dergelijke raketten in strijd met eerdere resoluties van de raad.

Het geïsoleerde Noord-Korea schoot zondagmorgen een raket met een satelliet erop de ruimte in. Dat mag het land niet, omdat het tegelijkertijd atoomwapens ontwikkelt en raketten mogelijk ook gebruikt kunnen worden om die af te vuren.

Onacceptabel

"Absoluut onacceptabel", oordeelde de Japanse premier Shinzo Abe. Zijn land had eerder gedreigd de raket desnoods uit de lucht te zullen schieten, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Volgens de Japanse publieke omroep NHK vloog het projectiel over Japans grondgebied, maar werd geen actie ondernomen.

President Park Geun-hye van Zuid-Korea riep de veiligheidsraad van de Verenigde Naties op snel met sancties te komen. Ze noemde de lancering een "onvergeeflijke provocatie''. De veiligheidsraad buigt zich waarschijnlijk zondag over de kwestie. De VS, Japan en Zuid-Korea hebben volgens diplomaten een spoedzitting aangevraagd.

Provoceren

Ook de VS reageert woedend. Washington riep de internationale gemeenschap op Pyongyang te laten zien dat "roekeloze acties serieuze gevolgen hebben". Nationale Veiligheidsadviseur Susan Rice sprak over een "destabiliserende en provocerende actie".

Noord-Korea's bondgenoot China zegt de lancering te betreuren. Rusland heeft de actie veroordeeld. Volgens de Russen brengt de lancering de veiligheid in de regio in gevaar.

Video: Animatie van lancering langeafstandsraket Noord-Korea

Animatie van lancering langeafstandsraket Noord-Korea
Animatie van lancering langeafstandsraket Noord-Korea