Noord-Korea lanceert langeafstandsraket
Noord-Korea had al aangekondigd een satelliet te zullen lanceren voor de observatie van de aarde. Dat werd wereldwijd geïnterpreteerd als een stap om de techniek van de langeafstandsraketten te vervolmaken. De lancering van zondag leidde dan ook tot woedende reacties van andere landen in de regio.
"Absoluut onacceptabel", oordeelde de Japanse premier Shinzo Abe. Zijn land had eerder gedreigd de raket desnoods uit de lucht te zullen schieten, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Volgens de Japanse publieke omroep NHK vloog het projectiel over Japans grondgebied, maar werd geen actie ondernomen.
President Park Geun-hye van Zuid-Korea riep de veiligheidsraad van de Verenigde Naties op snel met sancties te komen. Ze noemde de lancering een "onvergeeflijke provocatie''. De veiligheidsraad buigt zich waarschijnlijk zondag over de kwestie. De VS, Japan en Zuid-Korea hebben volgens diplomaten een spoedzitting aangevraagd.
Provoceren
Ook de VS reageert woedend. Washington riep de internationale gemeenschap op Pyongyang te laten zien dat "roekeloze acties serieuze gevolgen hebben". Nationale Veiligheidsadviseur Susan Rice sprak over een "destabiliserende en provocerende actie".
Noord-Korea's bondgenoot China zegt de lancering te betreuren. Rusland heeft de actie veroordeeld. Volgens de Russen brengt de lancering de veiligheid in de regio in gevaar.
Ook Nederland veroordeelt de raketlancering door Noord-Korea scherp. "Noord-Korea ondermijnt de stabiliteit, vrede en veiligheid in de regio en isoleert zich internationaal gezien verder", zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.
Video: Animatie van lancering langeafstandsraket Noord-Korea

Animatie van lancering langeafstandsraket Noord-Korea
Resoluties
Volgens Rice schendt Noord-Korea met de lancering meerdere resoluties van de veiligheidsraad. Eerder had secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN de Noord-Koreanen al gewaarschuwd geen technologie voor ballistische raketten te gebruiken.
De Amerikaanse strijdkrachten lieten weten een projectiel te hebben gedetecteerd dat de ruimte in vloog. Een Zuid-Koreaanse functionaris stelde daarentegen dat het nog te vroeg is om te zeggen of de lancering een succes was. De raket verdween volgens de bron ten zuiden van het eiland Jeju van de radar.
Prioriteit
Noord-Korea liet zondag in een reactie op alle commotie weten gewoon door te gaan met omstreden activiteiten, zoals het testen van langeafstandsraketten.
"Het agentschap voor ruimteverkenning zal, in navolging van het beleid van de Koreaanse Arbeiderspartij om prioriteit te geven aan wetenschap en technologie, satellieten blijven lanceren", citeerde het Russische persbureau Interfax een verklaring van de Koreaanse ambassade in Moskou.
Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst bereiden de Noord-Koreanen mogelijk ook weer een kernproef voor. Begin januari liet het regime ook al een atoombom ondergronds ontploffen.