Bijna vierhonderd gezinnen in de Amerikaanse stad Flint hebben de afgelopen anderhalf jaar water gedronken met te veel lood erin.

Dat blijkt volgens The New York Times uit de eerste resultaten van test die zijn gedaan naar aanleiding van de onthullingen over het vergiftigde water.

Het water dat bij tot nu toe 398 families door de kraan kwam, overschreed ruimschoots de wettelijk toegestane hoeveelheid lood. Bij negentig gezinnen is zelfs meer dan zes keer de toegestane hoeveelheid aangetroffen.

Het water van nog lang niet alle gezinnen is overigens getest. In Flint wonen 100.000 mensen. De problemen doen zich vooral voor bij huizen die nog vooroorlogse leidingen hebben.

Geur en kleur

De problemen in Flint begonnen nadat de stad in 2014 was overgestapt op andere waterbronnen om geld te besparen. Het water kwam uit oudere leidingen en was zouter. Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en kleur van het drinkwater. Later bleek dat er lood in was terechtgekomen.

Loodvergiftiging kan zeker bij jonge kinderen leiden tot gedragsproblemen en nierproblemen. Op 17 januari riep president Barack Obama van de Verenigde Staten de noodtoestand uit in de plaats.

FBI-onderzoek

De FBI is een onderzoek gestart naar de vervuiling van het drinkwater en de vraag hoe het kan dat de stad anderhalf jaar het vervuilde water moest drinken. Gouverneur Rick Snyder van Michigan heeft al publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de situatie in Flint.

Democraten in de Amerikaanse Senaat willen 600 miljoen dollar vrijmaken om het vervuilde water weer schoon te krijgen. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton breng zondag een bezoek aan Flint, meldt NBC News.