Ondanks herhaalde beloftes van minister Ard van der Steur (Justitie) moet de politie nog altijd werken met verouderde systemen. De beloofde vernieuwing van de ict loopt met 30 procent achter.
 

De commissie die toezicht houdt op de politie-ict spreekt volgens de Volkskrant  van "een geloofwaardigheidsspanning".

De vernieuwing van de ict zou parallel moeten lopen met de reorganisatie van 26 korpsen tot één nationale politie. In de praktijk loopt die echter fors achter.

Het is volgens ingewijden waar de Volkskrant mee sprak een symptoom van dieperliggende problemen bij de nationale politie, waarbij vanaf het begin al afspraken niet worden nageleefd. De huidige systemen staan als verouderd en kwetsbaar te boek, maar worden ondanks toezeggingen niet vernieuwd, maar steeds opgelapt.

Cybercriminelen

Dat heeft onder meer nadelige gevolgen voor de bestrijding van de misdaad en het registreren van asielzoekers. Op grootschalige registratie die de huidige vluchtelingenstroom met zich mee brengt, is het systeem niet berekend. Ook kunnen door de verouderde ict-systemen cybercriminelen niet goed worden aangepakt.

Een andere oorzaak voor de problemen bij de Nationale Politie zou de onlangs afgetreden korpschef Gerard Bouman zijn, die afspraken niet nakwam en zijn eigen koers bepaalde.