Australië biedt Assange consulaire bijstand

Australië heeft consulaire bijstand aangeboden aan Julian Assange.

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop sprak daar deze week over met advocaten van de klokkenluider, die volgens een werkgroep van de VN al 3,5 jaar "arbitrair" zit opgesloten in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

"Ik heb tegenover zijn advocaten herhaald dat ons aanbod van consulaire bijstand staat, mocht hij die nodig hebben'', liet Bishop zaterdag weten. De Australische advocaat van Assange, Jennifer Robinson, zei tegen de Sydney Morning Herald dat het gesprek met de minister positief was. "Wij hebben gevraagd zijn paspoort vrij te geven of hem onmiddellijk een nieuw paspoort te verstrekken en te helpen bij de onderhandelingen over een oplossing."

Asiel

Assange vroeg in juni 2012 asiel in de Ecuadoraanse ambassade. De Britse autoriteiten wilden hem arresteren op grond van een aanhoudingsverzoek uit Zweden. De Zweedse justitie wil hem verhoren over een verkrachtingszaak, maar Assange denkt dat dit een opzet is om hem uitgeleverd te krijgen. Hij vreest dat de Britse of Zweedse autoriteiten hem uiteindelijk willen uitleveren aan de VS, die hem zouden willen vervolgen voor het openbaar maken van geheimen.

Assange reageerde vrijdag opgelucht op de uitspraken van het VN-panel. Het panel stelde dat Assange zonder wettelijke grond is vastgezet en onder huisarrest is gesteld in de ambassade van Ecuador in Londen.

Video: Assange opgelucht na uitspraak VN-panel

Lees meer over:
Tip de redactie