De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben vrijdag telefonisch overleg gevoerd over de vermoede Noord-Koreaanse voorbereidingen voor een proef met een ballistische raket. 

Zij zijn het erover eens dat zo'n proef een "provocerende en destabiliserende actie" zou zijn.

"De leiders benadrukten het belang van een krachtige en verenigde internationale respons op Noord-Korea's provocaties, onder andere door een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die zich laat voelen", liet het Witte Huis in een verklaring weten.

Obama en Xi verklaarden tevens dat ze werken aan een gecoördineerd antwoord op de kernproef die Noord-Korea vorige maand heeft gehouden. Ze benadrukken dat ze niet accepteren dat Noord-Korea kernwapens heeft.

Video: Noord-Korea voerde vorige maand kernproef uit

Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit
Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit

Grote prijs

Eerder deze week riep ook Rusland het communistische Noord-Korea al op om af te zien van de geplande raketlancering deze maand. Dergelijke acties kunnen volgens de Russen de spanningen in het noordoosten van Azië verhevigen. 

Zuid-Korea liet eerder al weten dat het Noord-Korea een "grote prijs" moet betalen indien het land daadwerkelijk een lancering uitvoert.