Een groep Amsterdammers gaat zelf een opvanglocatie voor vluchtelingen beginnen. Half februari zullen er tijdelijk ongeveer dertig Syrische asielzoekers worden opgevangen.

De opvang wordt gerealiseerd in een voormalig kantoorpand op de Mauritskade in Amsterdam Oost schrijft Het Parool. Dit gebeurt in samenspraak met stadsdeel Oost en woningcorporatie Ymere

De vluchtelingen, die elkaar al langer kennen, zaten eerder in een noodopvang in Amsterdam en worden nu opgevangen in tentenkamp Heumensoord in Nijmegen.

De opvang in Amsterdam is een initiatief van de groep Gastvrij Oost. Bewoners, organisaties en ondernemers uit Amsterdam Oost willen de bewoners zelf, met hulp van vrijwilligers, het huishouden laten organiseren.

"We vinden dat je vluchtelingen lokaal in de buurt zou moeten opvangen, zodat ze direct kunnen deelnemen aan de samenleving", stelt een woordvoerster van Gastvrij Oost. "Dat is heel belangrijk om ze zo goed en snel mogelijk te laten integreren in de samenleving."

Omwonenden

Het idee is voorgelegd aan omwonenden tijdens een bijeenkomst en die reageerden volgens de iniatiefnemers positief op het plan.

De opvang is in ieder geval voor vijf maanden. Dan hopen ze dat dat de meesten een eigen plek hebben gekregen.