Het wordt in de toekomst gemakkelijker om Nederlanders die in België te hard rijden te bekeuren. België buigt zich binnenkort over een wetsontwerp dat de uitwisseling van gegevens op dit vlak eenvoudiger maakt.

Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad worden naar verwachting nog dit jaar de gegevens van voertuigen uit Nederland en België voor beide landen beschikbaar.

Dit betekent dat Nederlanders die in België worden geflitst direct een boete krijgen, en dat ook Belgen die in Nederland te hard rijden direct kunnen worden bestraft.

Het gaat vooral om bekeuringen die worden vastgesteld door onbemande camera’s. In dat geval hebben de autoriteiten van het buurland alleen een nummerplaat en moeten dus extra gegevens worden geraadpleegd om de boete te kunnen sturen.

Wetsvoorstel

In april 2013 hebben Nederland en België al een verdrag gesloten waarmee de weg vrij kwam voor het gemakkelijker uitwisselen van deze gegevens. Maar het wetsvoorstel over de uitvoering van dit voornemen ligt momenteel bij het Belgische parlement.

België heeft ook al een soortgelijk verdrag met Frankrijk. Hierdoor konden in beide landen het afgelopen jaar honderduizenden extra bekeuringen voor snelheidsovertredingen worden uitgedeeld.