Het Nederlandse kabinet schenkt een kwart miljoen euro aan het Rode Kruis voor de strijd tegen het zikavirus. 

Dat heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen donderdag bekendgemaakt.

Het geld wordt onder meer gebruikt voor de bestrijding van broedplaatsen van Aedes-muskieten. Door de beet van deze mug kan de ziekte overgedragen worden van mens tot mens.

Daarnaast wordt het geld besteed aan voorlichting en analyse van water.  

Noodsituatie

De uitbraak van het zikavirus op het Amerikaanse continent is door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bestempeld tot wereldwijde noodsituatie. Het virus verspreidt zich ontzettend snel en zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen.

In Brazilië zijn inmiddels meer dan vierduizend kinderen geboren met een abnormaal klein hoofd. Het gaat zowel om gevallen waarin de relatie met het virus wordt vermoed, als zaken die zijn bevestigd.

Video: Wat is het zikavirus?

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?

Bloedtransfusie

Volgens gezondheidsautoriteiten is er in Brazilië een geval van zikavirusinfectie vastgesteld dat is veroorzaakt door een bloedtransfusie. Een patiënt met schotwonden kreeg in april 2015 meerdere malen bloed en een van de donoren was een drager van het zikavirus. De patiënt is uiteindelijk bezweken aan zijn schotwonden en niet aan het virus.

De autoriteiten dringen er nogmaals bij bloedbanken op aan mensen die zijn besmet met het zikavirus of dengue (knokkelkoorts) geen bloed te laten geven zolang die niet minstens een maand lang helemaal genezen zijn.

Spanje

Spaanse autoriteiten hebben donderdag bekend gemaakt dat een zwange vrouw in Catalonië het zikavirus heeft. Ze is voor zover bekend de eerste zwangere drager van het zikavirus in Europa. De dertien tot veertien weken zwangere vrouw het virus in Colombia heeft opgelopen.

De kinderen die besmette zwangere vrouwen krijgen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. Wetenschappelijk bewijs voor deze aanname is er echter niet. 

Verspreiding zikavirus