Marc Dullaert wil aanblijven als waarnemend Kinderombudsman. "De wet zegt dat er een Kinderombudsman moet zijn en dat dreigt nu weg te vallen."

Dullaert wil, zo zegt hij in een interview met NOSblijven tot er een opvolger is gevonden. De functie moet volgens hem zo snel mogelijk worden ingevuld.

Ook bestaat volgens Dullaert de mogelijkheid om een waarnemer te benoemen als Kinderombudsman. "Laat mij nou die zes maanden die nodig zijn om een nieuwe Kinderombudsman te vinden als waarnemer die functie vervullen. Op die manier voorkom je dat er een gat valt en dat belangrijke zaken stil komen te liggen."

Daarmee doelt Dullaert volgens de NOS op de jeugdzorg en de opvang van jonge asielzoekers. "We moeten voorkomen dat ik niet alleen de eerste, maar meteen ook de laatste Kinderombudsman ben."

Van Zutphen

Reinier van Zutphen is sinds april vorig jaar de Nationale ombudsman. Sinds zijn komst heeft hij bekeken wat organisatorisch nodig is om zijn ambities voor het ambt te realiseren. Dat vraagt volgens hem veranderingen in de organisatie.

Een week geleden werd bekend dat Van Zuphen Dullaert niet wil voordragen voor herbenoeming. De termijn van Dullaert loopt daarmee ma vijf jaar af per 1 april aanstaande.

Dullaert reageert donderdag voor het eerst sinds zijn vertrek bekend werd, hij wilde echter niet ingaan op de vraag waarom Van Zutphen geen tweede termijn voor hem wil.