Een panel van de Verenigde Naties dat heeft gekeken naar de vermeende 'illegale detentie' van Wikileaks-oprichter Julian Assange gaat hem bijvallen, meldt het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagmiddag.

Dat zou inhouden dat Assange onwillekeurig is vastgehouden en dat hij weer vrij de straat op kan met zijn eigen paspoort op zak. De VN zal hier vrijdag officieel een besluit over nemen.

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft donderdag beklemtoond dat de mening van de VN-werkgroep geen juridische consequenties heeft voor Zweeds politie-onderzoek naar Assange. De officier die is belast met dat onderzoek, is op reis en geeft daarom nog geen commentaar, zo liet justitie in Stockholm donderdag weten.

Assange stelde donderdagochtend dat hij de ambassade van Ecuador in Londen verlaat en zich laat arresteren door de Britse politie als de VN besluit dat hij zijn zaak tegen Zweden en Groot-Britannië verliest. De klokkenluider had in september 2014 een zaak ingediend bij de VN. Hierin zei hij dat hij illegaal wordt vastgehouden.

De Britse politie liet donderdag weten dat Assange direct wordt gearresteerd als hij de ambassade verlaat. "Het opsporingsbevel is nog altijd van kracht", zegt een woordvoerder van de politie tegen de BBC. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt nog steeds de wettelijke plicht te hebben om Assange uit te leveren.

Zweden

De oprichter van Wikileaks verblijft al ruim 3,5 jaar op de ambassade van Ecuador in Londen. Als Assange het gebouw verlaat, riskeert hij vanwege een verkrachtingszaak te worden opgepakt en uitgeleverd aan Zweden.

De Australiër vreest dat Zweden hem vervolgens uit zal leveren aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.