Leider Jalal Baleedi van al-Qaeda in Jemen is omgekomen bij een aanval met een drone. De aanval gebeurde donderdag vroeg in de ochtend.

Dat heeft de familie van Baleedi laten weten aan persbureau AFP. Persbureau Reuters meldde eerder dat het ging om een leider van Islamitische Staat.

Baleedi kwam om het leven toen de auto waarin hij zat, werd aangevallen op de weg tussen de Zuid-Jemenitische steden Zinjibar en Shaqra. Ook drie andere mensen in de auto kwamen om.

Volgens Arabische media kwamen woensdag zes vermeende leden van terreurbeweging al-Qaeda om door een andere aanval met een drone in het zuiden van Jemen.

Aangenomen wordt dat de aanvallen het werk zijn van de Amerikaanse luchtmacht.

Veiligheidssituatie

Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), zoals de beweging heet, is een van de grootste militante groeperingen in Jemen. Ze vechten tegen zowel het leger van president Abd-Rabbu Mansour als de Houthi-rebellen in Jemen. Maandag wisten strijders van de beweging de stad Azzan in het zuiden van het land te veroveren.

Al-Qaeda heeft vooral gebruik gemaakt van de verslechterde veiligheidssituatie in Jemen, nadat Houthi-rebellen vorig jaar president Mansour hadden verdreven. Daarop volgde een burgeroorlog die nog steeds gaande is.