UTRECHT - De proef met gezichtsherkenning via bewakingscamera's in een Utrechtse spijkerbroekenwinkel is een succes geworden. Dat zeiden maandag de initiatiefnemers, de winkeleigenaar en beveiligingsbedrijf Initial Varel Security.

Tijdens proef die drie maanden duurde, bleek het goed mogelijk om de bezoekers van de winkel met een camera te registreren: 97 procent werd herkenbaar vastgelegd. Het systeem had alleen moeite met kleine kinderen, bezoekers die voorovergebogen liepen met een pet op en mensen die heel dicht op een voorganger liepen.

Bij de proef waren geen echte winkeldieven betrokken maar wel twaalf proefpersonen die in het systeem waren ingevoerd als winkeldief. Gedurende twee weken hebben zij de winkel 78 keer bezocht. Dat gebeurde op verschillende tijden en telkens anders gekleed. In ruim 91 procent van de gevallen werden de proefpersonen herkend.

Veelplegers

De 'veelplegers' die geen alarm deden afgaan, droegen bepaalde typen zonnebrillen, hadden hun hoofd van de camera afgewend of hadden hun gezicht bedekt. Varel verwacht met het gebruik van meerdere camera's de resultaten nog te kunnen verbeteren.

Eigenaar Broekman van de winkel is erg enthousiast over deze resultaten en wil het systeem ook in andere filialen gaan gebruiken, al is het alleen al wegens de preventieve werking. Het aantal gepakte winkeldieven daalde tijdens de proefperiode van gemiddeld zestien naar een per maand. Varel tekent daarbij aan dat de vele publiciteit rond de proef daar ook debet aan is.