ASSEN - Richard K., de verdachte van de moord op Andrea Luten, heeft donderdag niet geantwoord op vragen van de rechtbank in Assen over de moord. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht en hield vervolgens de kaken stijf op elkaar. Hij vond dat hij al genoeg aan de tand was gevoeld door de politie. K. wordt ervan verdacht op 10 mei 1993 Luten te hebben gewurgd in de bossen bij Gijsselte.

Op andere vragen wilde de 27-jarige stratenmaker uit Zuidwolde wel antwoord geven, op de vierde dag van de getuigenverhoren in de rechtszaak tegen hem.

Zijn overbuurvrouw Angelique Blokzijl, die tot mei dit jaar een relatie met K. had, had eerder verklaard dat K. haar twee keer naar haar keel heeft gegrepen.

"het gezeur van de politie"

De verdachte zei dat hij tegenover de politie had verklaard in totaal vier vrouwen naar de keel te hebben gegrepen, maar alleen om 'van het gezeur van de politie af te zijn'. "Ik was het dagenlange verhoor zat. De waarheid in deze zaak is voor mij niet meer dan een scrabblewoord. De recherche is er duidelijk op uit om een dader aan te wijzen. Om te scoren", beet de man de toehoorders in de rechtszaal toe.

K. ontkende overigens niet de vrouwen naar de keel te hebben gegrepen, maar het was volgens hem niet de bedoeling geweest om ze van het leven te beroven.

Tegenstrijdige verklaringen

Opnieuw bleek dat getuigen tegenstrijdige verklaringen hadden. Getuigen bleken zich eerdere verklaringen niet exact meer te kunnen herinneren of vertelden nu andere feiten.

De getuigenverhoren zijn donderdag afgerond, het feitenonderzoek van de meervoudige kamer ook. Maandag volgt het requisitoir van officier van justitie M. Wolters en het pleidooi van advocaat A. Moszkowicz. De ouders van Andrea Luten zijn benieuwd wat Wolters nog in petto heeft. Ze zien de dag "met vertrouwen tegemoet." Moszkowicz liet eerder al weten te zullen pleiten voor vrijspraak.