ENSCHEDE - De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede (BSVE) heeft stevige kritiek op het Informatie- en Adviescentrum (IAC). Het centrum coördineert op initiatief van de overheid de hulp aan de getroffenen van de vuurwerkramp.

Het IAC maakte via RTV Oost bekend dat het een onderzoek gaat verrichten naar alle inkomsten en uitgaven die betrekking hebben op de vuurwerkramp. "We willen een duidelijk beeld hebben waaraan het geld is uitgegeven", zegt woordvoerster Peters van het IAC.

De BSVE plaatst vraagtekens bij die rol. De vereniging vindt het IAC niet de aangewezen instantie om zo'n onderzoek te leiden. Nog steeds zijn er gedupeerden die wachten op een schadevergoeding. Het IAC doet er verstandiger aan daar alle tijd in te steken, stelt woordvoerster J. Joosten van de BSVE.

Ze vindt het bovendien onzorgvuldig dat het IAC uitgerekend kort voor de herdenking van de ramp met het nieuws naar buiten treedt. De BSVE stelt dat het controleonderzoek moet worden uitgevoerd door een externe accountant en dat de overheid de aangewezen instantie is om de regie te voeren.

Geen bedankbriefje

De belangenvereniging vindt het ook kwalijk dat de vele mensen en fondsen die een donatie hebben gegeven nooit een bedankbriefje hebben ontvangen. Volgens Peters komt dat vooral doordat het geld versnipperd is binnengekomen. Het IAC schat dat er door de hulpfondsen zo'n 60 miljoen gulden is ingezameld.

Zaterdag en maandag wordt in Enschede de vuurwerkramp herdacht. Op 13 mei is het twee jaar geleden dat in de wijk Roombeek het vuurwerkbedrijf SE Fireworks explodeerde. Bij de ramp kwamen 22 mensen om het leven, honderden mensen raakten gewond.