NEW YORK/GAZA - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft er zondag bij Israël op aangedrongen dat het zijn offensief in de Gazastrook beëindigt. Annan wees erop dat de invallen in de bezette Gazastrook talrijke burgers het leven hebben gekost, onder wie kinderen.

Bij de aanvallen zijn in de afgelopen vijf dagen zeker 69 Palestijnen gedood. Naar schatting 250 mensen raakten gewond. "De secretaris-generaal doet evenzeer een beroep op de Palestijnse Autoriteit om een einde te maken aan het afvuren van raketten op Israëlische doelen door militante Palestijnen.

Hij herinnert beide zijden in dit conflict eraan dat zij de wettelijke verplichting hebben alle burgers te beschermen", zei Annans woordvoerder Fred Eckhard in een verklaring.

Zowel de Palestijnse leider Yasser Arafat als de Arabische Liga hadden de VN dit weekeinde verzocht bij Israël aan te dringen op beëindiging van het Israëlische offensief.

In de nacht van zondag op maandag raakten twee Palestijnse vooraanstaande activisten en een vrouw zwaar gewond bij een raketbeschieting in Gaza. De Israëlische moordaanslag op de twee mannen werd uitgevoerd met raketten. De actvisten behoren tot de Islamitische Verzetsbeweging, Hamas.