ARNHEM - De meervoudige militaire rechtkamer van de rechtbank in Arnhem houdt maandag de laatste zittingsdag in het proces tegen sergeant-majoor der mariniers Eric O.. De officier van justitie komt met haar requisitoir en O.'s advocaat Knoops zal daarna vrijspraak eisen voor zijn cliënt. Knoops heeft al aangekondigd dat zijn pleidooi ongeveer vijf uur zal gaan duren.

Vorige week werden directe getuigen gehoord die met Eric O. vorig jaar op 27 december in Irak waren toen daar, waarschijnlijk door een waarschuwingsschot van Eric O., een Irakees overleed. Ook hoorde de rechtbank een aantal getuige-deskundigen. In totaal werden verspreid over drie dagen veertien getuigen en getuige-deskundigen gehoord.

Geweldsinstructies

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Eric O. ervan dat hij vorig jaar de voor Nederlandse militairen in Irak geldende geweldsinstructies heeft overtreden. Door zijn waarschuwingsschot zou een Irakees zijn gedood.

O. werd op oudejaarsdag op last van het OM overgebracht naar Nederland. Op de marechausseebasis in Soesterberg zat hij zes dagen vast. De rechter-commissaris besloot op 6 januari dat hij niet langer vast hoefde te zitten.

Commotie

De arrestatie van de 43-jarige marinier leidde tot veel commotie. Vakbonden voor defensiepersoneel en ook Tweede-Kamerleden spraken schande van de behandeling van O. door het OM. Minister Kamp (Defensie) en minister Donner (Justitie) moesten twee keer voor een spoeddebat naar de Tweede Kamer komen.

O. vertelde vorige week dat de afgelopen negen maanden een hel en een grote lijdensweg voor hem en zijn familie zijn geweest. ,,Ik ben er dood- en doodziek van'', zei hij tegen de president van de rechtbank.

Strijd

O. heeft volgens zijn advocaat Knoops het gevoel dat er over zijn rug een strijd wordt uitgevochten. De geweldsinstructies zijn geen precieze voorschriften waarin elke mogelijke situatie waarin een militair kan belanden, exact staat omschreven.

O. zelf is ervan overtuigd dat Iraakse plunderaars een gevaar vormden voor zijn kleine, zogeheten Quick Reaction Force, toen die op 27 december een gestrande container moest bergen. Anderen, onder wie jonge mariniers die ook bij het incident waren, verklaarden dat zij de situatie niet als dreigend hadden ervaren.

Volgens advocaat Knoops konden deze militairen daar niet over oordelen, omdat ze jong en onervaren waren en bovendien niet de zware verantwoordelijkheid hadden over veertien collega-militairen. O. had die wel en handelde daarnaar. Een volgende keer zou hij het weer precies zo doen, zei hij in het proces.