LJUBLJANA - De centrumrechtse partij SDSS heeft de parlementsverkiezingen van zondag in Slovenië gewonnen. Onder leiding van oud-minister van defensie Janez Jansa behaalde de partij volgens de eerste uitslagen rond de 29 procent van de stemmen. De centrumlinkse partij LDS van premier Anton Rop kwam uit op circa 23 procent. Rop gaf zijn nederlaag meteen toe.

Sinds Slovenië in 1991 onafhankelijk werd, heeft de LDS vrijwel onafgebroken geregeerd, alleen of als deel van een coalitie. Eerder dit jaar zette de partij de kroon op haar werk met de toetreding tot de Europese Unie en de NAVO. Groeiende euroscepsis en een sluimerend grensgeschil met Kroatië kostten de LDS echter veel stemmen. Peilingen voorafgaand aan de verkiezingen voorspelden een nek-aan-nekrace.

In zijn overwinningstoespraak zei Jansa dat Slovenië hard toe is aan politieke veranderingen. "Wij hebben het programma en de mensen om die verandering door te voeren", aldus Jansa, die minister van defensie was ten tijde van de tiendaagse oorlog die Slovenië in 1991 de onafhankelijkheid bracht.

De Coalitie van Sociaal-Democraten, de coalitiegenoot van Rop, eindigde op rond de 10 procent van de stemmen. Twee bondgenoten van Jansa kwamen uit op 7 en 8 procent. Vermoedelijk stappen zij in een coalitie met de SDSS.

Circa 1,6 miljoen mensen mochten hun stem uitbrengen. De opkomst lag een stuk lager dan vier jaar geleden.