DEN HAAG - Premier Kok wil dat een onafhankelijke commissie onderzoekt hoe de overheid de laatste maanden is omgegaan met de beveiliging van Pim Fortuyn. De komende dagen zullen leden voor de commissie worden gezocht, zei de premier vrijdag in het tv-programma 2Vandaag.

Kok voerde vrijdag overleg met de ministers De Vries van Binnenlandse Zaken en Korthals van Justitie. De premier benadrukte in 2Vandaag dat tot op de bodem moet worden uitgezocht wat er rond de beveiliging van Fortuyn is gebeurd.

Fortuyn en enkele sympathisanten hebben het kabinet eerder verweten dat het te weinig deed om de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) te beschermen. De premier zei dat de overheid naar vermogen politici bescherming moet bieden. "Een -procentveiligheidsgarantie bestaat niet", benadrukte Kok.

De Vries

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) zei maandag na afloop van het extra kabinetsberaad na de moord op Fortuyn al dat justitie, politie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst geen aanwijzigingen hadden voor concrete bedreigingen van de lijsttrekker.

Volgens de minister heeft de Rotterdamse politie Fortuyn bescherming geboden maar wilde die daar geen gebruik van maken. "Er was voldoende aandacht voor de veiligheid van Fortuyn", zei De Vries maandag. Desondanks kondigde hij toen ook al een grondig onderzoek aan.

Medeleven

Kok noemde in 2Vandaag het massale medeleven van de bevolking na de dood van Fortuyn bijzonder en bemoedigend. Hij ziet daarin het bewijs van de "kracht van het Nederlandse volk. Onze bevolking kan dit aan."

Kamerverkiezingen

Vooruitkijkend naar de Kamerverkiezingen woensdag zei de premier te verwachten dat de kiezer "niet alleen emotie maar ook het verstand" zal gebruiken bij het stemmen. "Hoe die mengeling van ratio en emotie uitvalt, valt niet te zeggen. Daar past ook geen aanwijzing bij", zei Kok. De premier zei wel te verwachten dat de kiezer beseft dat er een keuze voor vier jaar gemaakt wordt.

/NIEUWSDe Vries: geen aanwijzingen voor concrete bedreigingen

/DOSSIERPim Fortuyn