BERLIJN - De Europese Commissie beveelt de Europese regeringsleiders aan om toetredingsonderhandelingen te beginnen met Turkije. Dat staat volgens het Duitse dagblad Bild, dat zich baseert op bronnen binnen het dagelijks bestuur van de Europese Unie, in het nog geheime rapport van de Commissie, dat woensdag moet verschijnen. De Turkse premier Erdogan zegt dat de toetredingsgesprekken met de Europese Unie wel eens tot 2019 kunnen duren.

"De Commissie is van mening dat Turkije voldoet aan de politieke criteria en beveelt aan om de toetredingsonderhandelingen te beginnen", aldus de krant in een aankondiging voor zijn maandageditie.

Algemeen werd al aangenomen dat de Commissie de regeringsleiders zou adviseren met Turkije te gaan onderhandelen. Eurocommissaris Verheugen (uitbreiding) had eerder al gezegd dat er "verder geen grote obstakels meer op tafel liggen".

In het rapport staat volgens bronnen echter geen specifieke datum waarop de onderhandelingen moeten beginnen. Onbekend is verder ook nog welke voorwaarden het dagelijks EU-bestuur aan de regering in Ankara stelt.

De Europese regeringsleiders nemen in december, tijdens de EU-top in Brussel, een beslissing over het begin van de besprekingen met Ankara.