GUWAHATI - De Indiase deelstaat Assam is zondag getroffen door een nieuwe serie bomaanslagen. Vier ontploffingen kostten aan vier personen het leven en verwondden nog eens veertig mensen. Daarmee komt het dodental van het escalerende separatistisch geweld in het noordoosten van India volgens de Britse omroep BBC op ten minste zestig.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Terwijl de bommen afgingen, moesten Assam en de naburige deelstaat Nagaland nog bijkomen van het geweld van zaterdag.

Zwaarbewapende militairen patrouilleerden zondag door de straten van de deelstaten, familieleden begroeven slachtoffers en lokale kerken hielden speciale diensten. Ziekenhuizen in het gebied, ingeklemd tussen Birma (Myanmar), Bangladesh en Bhutan, probeerden de meer dan 160 gewonden te behandelen.

Het geweld begon zaterdagochtend toen vlak na elkaar bommen ontploften bij een treinstation en een drukke markt in de stad Dimapur, in Nagaland. Daardoor kwamen bijna dertig personen om het leven. In de uren daarop vielen nog eens meer dan twintig doden, toen gewapende mannen op zeven markten in Assam bommen lieten ontploffen en het vuur openden op winkelende mensen.

Onafhankelijkheid

De aanslagen zijn niet opgeëist, maar worden door de politie toegeschreven aan groeperingen die streven naar onafhankelijkheid, met name het Nationale Democratische Front van Bodoland. De verboden organisatie streefde zondag precies achttien jaar naar een onafhankelijk thuisland voor de Bodo-stam. Indiase militairen zijn in de moeilijk toegankelijke jungle van Assam een operatie begonnen tegen het NDFB en een andere rebellenbeweging, het Verenigd Bevrijdingsfront van Assam.

Het noordoosten van India is eeuwenlang een onafhankelijk gebied geweest. Wat cultuur, traditie en religie betreft - veel stamleden zijn christen -, zijn er grote verschillen met de rest van het Indiase subcontinent. Bovendien menen de inwoners van de afgelegen deelstaten dat zij te weinig terugzien van de bodemschatten. Vooral Indiërs uit andere delen van het land zijn de afgelopen jaren het slachtoffer geworden van gewelddadige acties van rebellen.